Kennismakingsspel

23-11-2019

Wohow! Wat een dag was me dat gisteren. 

Manon, Bryan en ik zijn speciaal een tijdje vroeger naar school gekomen om ons kennismakingsspel klaar te zetten. De bedoeling van het spel was dat we de kinderen en juf beter zouden leren kennen en andersom ook. 


Woordje uitleg over ons kennismakingsspel

Het thema deze week is heksen. De juf had ons via mail al gevraagd of we eventueel daar iets mee konden doen, dus we dachten let's do it! Superleuk thema om mee aan de slag te gaan. 

De bedoeling van het spel

We hadden kaartjes gemaakt met daarop tal van vragen, bijvoorbeeld: "Wie is jou beste vriendje in de klas of wie is je lievelingsdier, etc. De kinderen kwam fris en monter in de klas aan hun stoel konden ze een ballon vinden. Daarover hebben we lang getwijfeld of we dat wel zouden doen, omdat de kinderen anders heel de dag afgeleid zouden kunnen zijn of er heel de tijd mee zouden spelen. Over het gebruik van de ballon hebben we duidelijke afspraken met de kinderen gemaakt. En als ze zich daaraan zouden houden mochten ze de ballon na school mee naar huis nemen. De kinderen kregen nadat ze hun boekentas hadden leeggemaakt allemaal zo een kaartje op de bank. Op de achterkant van het kaartje stonden ingrediënten waarmee ze heksensoep konden maken voor de heks. Nadat alles was ingevuld had ik een activiteit verzonnen, wanneer het ene kind sneller klaar was dan het andere kon het zich bezighouden met een naamkaartje te maken. De namen waren al geschreven maar op de achterkant hadden ze een leuke kleurplaat met het thema heksen die ze dan konden inkleuren!

Eens iedereen klaar was met het kaartje in te vullen, verzamelde we alle kaartjes in de grote heksenketel. De kinderen en de juf kwamen samen in een groep vooraan in de klas zitten bij de heks en de ketel. Bryan, Manon en ik zaten aan de ketel en namen er één voor één een kaartje uit. We lazen nog niet de naam van het kind voor maar de kinderen moesten raden over welk klasgenootje het ging. 

Bijvoorbeeld: "De haarkleur van hem/haar is bruin, zijn/haar lievelingsdier is een hond." En bij de 2de vraag wisten de andere kinderen al wel over welk klasgenootje het ging. Zo gingen we iedereen af. En daarna was het tijd aan ons, we stelde ons kort voor. Achteraf kregen de kinderen een snoepje van de heks omdat ze zo goed hadden geholpen om alle ingrediënten te verzamelen voor haar. 


Na het spel was het al snel tijd voor de volgende turnles. Omdat de turnmeester er niet was gaf de juf turnles. Zowel de A klas als B klas kregen samen L.O. , ik moet wel zeggen dat alles veel uitbundiger gebeurde en veel luidruchtiger dan de vorige les turnen. De kinderen kregen de kans om reis rond de wereld te spelen, estafette, touwspringen en ringwerpen. Elke stagiair mocht bij een groepje blijven en mocht met de kinderen meespelen. 

Na de turnles was het tijd voor de speeltijd. We gingen met de kinderen mee naar de speelplaats en probeerde zo de kinderen wat beter te leren kennen.

"Touwspringen", bron: https://www.pinterest.com/pin/568016571738986666/?lp=true
"Touwspringen", bron: https://www.pinterest.com/pin/568016571738986666/?lp=true

Na de speeltijd konden de kinderen in de klas zich verwachten aan een kwartiertje voorlezen. Iedereen had zijn eigen leeshoekje, van tot op de bank lezen tot onder de bank lezen. Na 15min te lezen speelde de juf snel een spelletje: "Handen op de...neus, handen op het...hoofd, handen op de grond." Dit is wel zeer tof bedacht, zo blijven de kinderen toch wakker en hebben ze wat beweging tussendoor.

"Lezen", bron: https://eenvandaag.avrotros.nl/item/nederlandse-kinderen-lezen-slechter-voer-een-leesplicht-in/
"Lezen", bron: https://eenvandaag.avrotros.nl/item/nederlandse-kinderen-lezen-slechter-voer-een-leesplicht-in/

Daarna kwam de les rekenen. De klassen werden gewisseld, dus onze klas ging bij juf Sophie om taal te krijgen en de andere klas kwam bij juf Margo om rekenen te krijgen. De juf schreef aan het bord een paar wiskunde oefeningen, bv: 20-10 = .... . En deze moesten de kinderen oplossen. Daarna werd alles klassikaal verbetert. Daarna werd de klas opgedeeld in groepjes van 4-5, waarbij een stagiair bij elke groep ging zitten. Ik had de opdracht om met de kinderen opzoek te gaan in kranten naar tientallen. Ze moesten deze in het werkboek kleven. Ik merkte dat dit niet voor elk kind even simpel was. Vele kinderen namen ook getallen als 79, wat helemaal geen tiental is. Toch probeerde ik zo goed mogelijk uit te leggen aan kinderen dat tientallen eindigden op een 0 en maar 2 cijfers hebben. Op de muur hing ook een bord met alle tientallen op, ik verwees even naar dit zodat als de kinderen het even niet meer wisten ze even konden piepen. Zo werd er een paar keer gewisseld van groepje. 

"Opdracht wiskunde, bron: Krant "Menen."
"Opdracht wiskunde, bron: Krant "Menen."

Eens de les wiskunde gedaan was, kregen de kinderen spelling. Dit duurde maar 10 minuten omdat het dan middag was. De kinderen kregen in het boek zinnen die ze dan moesten overschrijven. 

"Schoonschrift"
"Schoonschrift"

Op de middag bleven we binnen om samen met de juf het één en ander te bespreken, één van die dingen was welke leerstijl de juf gebruikt, hoe de sfeer in de klas is, hoe de kinderen zijn etc. 


Na de middag gingen we aan de slag met godsdienst. Omdat de juf van de andere klas nog niet klaar was, pakte de juf dit wel heel leuk aan. De juf zette een liedje op in de klas en de kinderen konden meezingen en dansen! 

Na dit liedje mochten de kinderen bij de andere klas gaan zitten. Daarbij werd een liedje over "Kiezen" afgespeeld. Nadien mochten de kinderen weer naar hun eigen klas en werd het werkboek opengeslagen. Ze kregen een paar tekstballonnen, met daarin stellingen verwerkt, daarbij moesten ze aanduiden of ze ermee akkoord waren of niet. Wat ons opviel is dat wanneer je er niet mee akkoord was dat de kinderen het bolletje dan niet rood moesten kleuren maar blauw. En dat gaf wel toch wat problemen bij sommige kinderen, vooral bij de anderstaligen. 


Daarna brak de speeltijd weer aan, we gingen deze keer niet met de kinderen mee naar de speelplaats maar zette alles klaar voor de juf voor het hoekenwerk van W.O. . De kinderen mochten terug in de klas van juf Sophie gaan zitten en daar werd de opdracht vertelt. De tante van juf Margo (de heks) was op bezoek en ze ging van alle kinderen professors maken! Het thema van de W.O. les was "water." De kinderen konden weer aan de slag. Ze werden verdeeld in groepjes van 4-5. Elke stagiair ging bij een groepje zitten. 

Ik had de opdracht "Laat het bootje drijven." De bedoeling was om een bak met water te vullen en een boot van aluminiumfolie erin te laten drijven. Een boot maken bleek niet zo simpel. Had ik de opdracht op voorhand geweten had ik eerst wat opgezocht hoe ik een boot moest maken. Wat bleek.. juf Margo wist ook niet hoe ze een boot moest maken. We hebben er dan maar snel 1 in elkaar geflanst. 

De kinderen mochten het bootje laten drijven in het water. En daarna kregen ze elk een stukje zilverpapier waarbij ze het mochten opvouwen, in een bolletje wikkelen, .... Zo zouden ze zien dat de vorm waarin je zilverpapier gaat plooien afhangt of het zal zinken of niet. 

Omdat de boot kapot was tegen dat de laatste groep kwam werd de term "zinken" gebruikt. De boot is gezonken tot op "de bodem." Vele kinderen wisten niet hoe dit heette, ook al bedoelde ze wel allemaal hetzelfde zoals "de grond, ... . " Zo zie je toch wel dat taal in deze klas een enorm moeilijk gegeven is. 

"Bootje varen"
"Bootje varen"

Na de W.O. workshops was de schooldag gedaan en konden alle kinderen met een blij gezicht en een ballon naar huis. 

Tot binnen 2 weken kids! 



© 2019 Mijn lerarenavontuur. Afgestemd op uw wensen door Tunke Ocula
Mogelijk gemaakt door Webnode
Maak een gratis website. Deze website werd gemaakt met Webnode. Maak jouw eigen website vandaag nog gratis! Begin