Mijn thematische stage in de Klim op in Lembeek!

24-10-2020

Here we go! Na zolang eindelijk terug voor de klas staan. Wat een kriebels! Ik mocht mijn stage in het tweede leerjaar doen, bij juf Layla. 


Voor de eerste keer een thema uitwerken was toch wel spannend moet ik zeggen... .
Je leert telkens nieuwe dingen bij en vooral uit de praktijk. Ik ging met het thema tijd aan de slag. Meer bepaald: groeien doorheen de tijd. 

Alles begon natuurlijk bij het introduceren van mijn thema. Om het thema tijd aan de kinderen te introduceren had ik een grote zaak mee met allerlei voorwerpen in van vroeger (terug in de tijd) alsook voorwerpen die mij gewoon deden denken aan het woordje "tijd". Deze voorwerpen waren zeer uiteenlopend, hadden een ander textuur, zodat de kinderen hun fantasie de vrije loop konden laten gaan. Op deze manier vond ik het mooi meegenomen dat je meteen hun zintuigen prikkelt. Door een keertje te komen voelen in de zak van de juf maak je de kinderen meteen ook nieuwsgierig naar het onderwerp.

  1. De juf stelde bij het nemen van de voorwerpen uit de zak een paar vragen:

    • Wat is dit?

    • Hebben jullie dit al een keertje gezien?

    • Hoe ziet het eruit?

    • Wordt het vandaag nog door jullie, mama/papa gebruikt?

    • Wie zou het gebruikt hebben vroeger? (Oma, opa, fotograaf, bakker, ...)

    • Hoe voelt het? (textuur)

    • Waarvoor zouden ze dit gebruiken?

    • Door wat is het voorwerp vandaag vervangen? •...

      Ik probeerde ook in te spelen op wat de kinderen uit zichzelf zeiden over het onderwerp. Kinderen zeiden bijvoorbeeld dat ze het zelf gebruikte, dan speelde ik hierop in: waarvoor gebruik je het? Hoe vaak gebruik je het? Zijn er nog andere kinderen die dit gebruiken, .... 

Daarna zette ik de kinderen zelf aan de slag. Door een tekening te maken.

Ik gaf daarbij de instructie dat de kinderen moesten tekenen wat zij nog heel graag zouden willen bijleren/ te weten komen over het thema tijd. Zou je een experiment willen doen? Welk? ..

Ik heb de kinderen ook heel erg veel vrijheid gegeven in het tekenen zelf. Ze mochten zelf kiezen wat zonder enige grenzen. Ik wou echt zien aan wat de kinderen zelf dachten bij het woord "tijd" en wat ze er graag nog mee zouden willen doen.

Uit de brainstorm is gekomen dat de kinderen zelf nog heel weinig weten over het thema tijd.
Vele kinderen hadden een tekening gemaakt over de dieren terug in de tijd, zoals de dino's. Nu, hier bestaan niet echt leerplandoelen rond. Maar omdat het toch vaak terugkwam in de brainstorm vond ik het toch belangrijk dat het een plekje kreeg in een themablok en dit is ook gelukt.

Verder waren kinderen ook bezig met hoe zij, zichzelf zien groeien als mens. Hoe zij veranderen qua uiterlijk. Kinderen tekende letterlijk baby's.. groter wordende kinderen.

Ik had tijdens de brainstorm oude dia's mee waar foto's op stonden. En de kinderen waren hier zo door gefascineerd dat ik meteen dacht, ja hier moet ik mee verder gaan. Foto's zijn herinneringen. En zo legden we tijdens de brainstorm ook linken over herinneringen die groeien doorheen de tijd. Daarom heb ik gekozen om dit te gebruiken als rode draad.

Kinderen tekenden ook vaak een wekkertje of een klok. Hier ga ik dan mee aan de slag in rekenen. Ze tekenden ook gebeurtenissen die vroeger gebeurden zoals, de Titanic die is gezonken.

Sommige tekenden ook de groei van bomen/planten die alsmaar groter worden. Alsook de natuur van vroeger.

De kinderen tekenden naar mijn gevoel ook vaak dingen van terug in de tijd. Zoals bijvoorbeeld een klok, dat hun doet denken aan school, schooltijd, speeltijd, school van vroeger.

Ik heb zelf dan beslist om met de dingen aan de slag te gaan die het meeste voorkomen in mijn brainstorm zelf. En op basis daarvan zijn mijn themablokken uitgegroeid.

Ik pikte uit de brainstorm ook al een aantal dingen, waaronder dat de leerlingen enorm geboeid waren vanuit realistische situaties die bij het thema horen, ze mochten hun eigen vragen erbij stellen en ze wisten ook dat de juf hier rekening mee zou houden. Daardoor zullen de kinderen de themaweek ook meer als zinvol ervaren omdat ze ook eigen inspraak hadden. 

Tijdens deze stage wou ik de kinderen vooral het inzicht meegeven dat:

We groeien niet voor even, maar gedurende heel ons leven.

Iedereen groeit, zowel planten, mensen als dieren. Elk op zijn eigen manier. En door de kinderen hier actief mee aan de slag te laten gaan, en onderzoekend hiermee om te gaan zullen de kinderen des te sneller dit inzicht verwerven en zelf ondervinden met levende lijve wat deze understanding eigenlijk inhoudt gedurende heel de week. 

Ik ging aan de slag met verschillende leergebieden en domeinen gedurende deze stage. Maar, vooral dat zelfontdekkend leren vond ik een belangrijke pijler waar mijn thema zeker aan moest voldoen.

Als rode draad voor mijn thema koos ik voor:"een boom vol herinneringen" te kiezen. Ik heb dit gekozen omdat herinneringen ook doorheen de tijd groeien en de tijd nodig hebben om te groeien.

Het groeien van herinneringen wordt visueel voorgesteld doordat ze groeien aan een boom.En om het zelf nog visueler te maken voor de kinderen heb ik een eigen (kale) boom in elkaar geknutseld die ik zal meenemen en plaatsen in de klas. De blaadjes stellen de herinneringen voor die groeien doorheen de week. De kinderen noteren dit op een blaadje van de boom en hangen deze met een koordje aan de boom. Aan het einde van de week hebben we onze eigen boom vol herinneringen die gegroeid zijn doorheen de week. En zo beseffen kinderen ook dat het tijd nodig heeft om die herinneringen de tijd te laten geven om open te bloeien, en om meer blaadjes te verzamelen voor we een boom bomvol herinneringen hebben.Zo kunnen ze ook de linken leggen naar de themablokken. Iedereen groeit, zowel planten, mensen als dieren, als herinneringen. 

De kinderen mochten zelf plantjes kweken, van zaadje tot plantje. Dat werd uitvoerig onderzocht en besproken. Hieronder kan je wat afbeeldingen vinden:

https://ibb.co/85tMbcb 

https://ibb.co/V3rPnF6 

https://ibb.co/TMGGfSg 

https://ibb.co/yRvDvhQ 

https://ibb.co/q0cmfjG 

De kinderen moesten een eigen stamboom maken. Leerden de dieren van vroeger en nu kennen en konden zich helemaal creatief uitten door hun eigen fantasiedier vorm te geven! 

https://ibb.co/PmPNSrD

https://ibb.co/kgWN7B6

https://ibb.co/93HbCx3

https://ibb.co/d2yv5bk

https://ibb.co/VgJD3QQ

Reflectie op het thema a.d.h.v. zelfgekozen reflectiemethodiek AUTOREFLECTIEMODEL

THEMABLOK 1: Ik vond het een zeer fijne themablok, de kinderen konden zelf aan de slag, zelf proefjes uitvoeren en vooral zelf tot het inzicht komen dat de groeiomstandigheden van planten gunstig moeten zijn. En dat die voorwaarden ook nodig zijn voor dat een plant zal groeien. Omdat ik de kinderen vooral zelf wou laten experimenteren en zelf proefjes uitvoeren was dit nogal moeilijk om dit met zo een grote groep van 25 kinderen praktisch te organiseren. Daarom heeft mijn mentor een groepje onder haar vleugels genomen. Zij gingen aan de slag met zonnebloemen en mijn groep ging aan de slag met tuinkers. 


THEMABLOK 2: Naar mijn gevoel verliep deze les chaotisch. De juf had mij op voorhand ook gewaarschuwd dat dit een chaotische les ging zijn omdat de kinderen zelfs hun geboortedatum niet kennen. Maar ik zag het voor mezelf als een uitdaging en ik probeerde het toch. Ik zat op een gegeven moment samen in de leeshoek met de leerlingen en ik merkte dat dit veel te lang duurde en dat de kinderen begonnen te praten. Aan tijdmanagement zal ik nog aan moeten werken en sterk op inzetten tijdens andere stages. De kinderen wouden heel graag ook iets over zichzelf vertellen, maar daar was gewoonweg te weinig tijd voor om iedereen zijn zegje te kunnen laten doen. Wat ik wel spijtig vond. Ik had hiervoor meer tijd moeten voorzien. Ik had het probleem dat ik had in de leeshoek ook anders kunnen aanpassen. Als ik er nu zo over nadenk had ik de klas in groepjes kunnen vertellen per tafel staan er voorwerpen uit elke levensfase en ze er zo mee aan de slag te laten gaan. Ze zelf laten rangschikken dit hoort bij de baby, dit bij de kleuter, ... . Zaken waar ik beter had over moeten nadenken bij het uitwerken van het thema. De kinderen waren heel erg enthousiast want het is een stukje van hun zelf, en ze zijn erg fier dat ze die foto's mogen hebben meenemen naar de klas. En tijdens de les merkte ik dat de kinderen hier een woordje over wouden vertellen waardoor er geroezemoes ontstond. Ook dit had ik kunnen oplossen door ze in die groepjes te laten samenwerken en hun foto's samen te laten rangschikken en dat ze hierover een woordje uitleg konden geven. Tijdens het opbouwen van de levenslijn deden de kinderen heel goed mee, ze verstonden de instructie ook goed. Ik heb getracht om levensfase per levensfase samen te maken. Maar tijdens het rondlopen merkte ik ook dat er al kinderen klaar waren, terwijl dat de andere nog bezig waren met hun foto uit te knippen. Deze kinderen gingen zelfstandig aan de slag omdat ze de opdracht ook doorhadden. We hadden immers ook alle foto's al juist gerangschikt in een vorige fase. 


THEMABLOK 3: De les drama verliep heel creatief, alsook de les beeld. Maar ik had bij beide themablokken meer moeten inspelen op groei en niet op evolutie. Daarom ga ik er ook mee akkoord dat dit themablok een beetje uit de boot valt met de rest. Wat wel heel erg spijtig is. De kinderen konden heel veel kwijt van zichzelf in beide lessen. Ik heb getracht om hun niets op te leggen en hun altijd duidelijk te maken dat niets fout is wat we hier doen/maken. Bij beide lessen kwamen alle kinderen uit hun comfortzone inclusief ikzelf. Drama is absoluut mijn ding niet van nature. Maar eens je mee bent gesleept als juf in de kinderen hun fantasiewereld en je ziet hoe zij mee in het verhaal opgeslorpt worden en meegaan in het verhaal ben je dat volledig kwijt. KANSEN/BEPERKINGEN Het was voor mij heel lang zoeken naar een focus omdat het thema zoveel kanten uit kan gaan. En ik heb daarom voor groei doorheen de tijd gekozen. En hierbij had ik enorm de kans om de kinderen zelf aan de slag te laten gaan, wat meer met actievere werkvormen aan de slag te gaan. Maar de beperking hierbij was ook dat de kinderen nog zo jong zijn en nog heel veel sturing nodig heeft van de juf. Daarom was het soms ook wat moeilijk om het juiste evenwicht te vinden tussen wat is nog doenbaar en wat is nog actief in zo een grote klasgroep. En hierbij had ik de kans om mijn mentor in te schakelen. Maar stel nu naar later toe als je met jonge kinderen actief aan de slag wil laten gaan ga je hier toch 2 keer moeten over nadenken. Ik merkte dat elk kind zijn eigen talent had, en deze kwamen enorm tot hun recht in verschillende lessen, andere kinderen waren zeer creatief, anderen waren heel sociaal, zorgde ervoor dat alles goed verliep. Kortom ieder kind was zo verschillend van elkaar. Daarom heb ik geprobeerd om telkens als ze in groepjes moesten werken om verschillende geesten in elk groepje te steken. Zodat er wel van alles iets is, je hebt het creatieve brein, het organiserende brein, ... . En het fijne was ook de kinderen komen ook wel echt allemaal overeen met elkaar. Dat had de juf mij ook op voorhand ook vertelt. En die kans heb ik dan ook met beide handen genomen. Problemen waar ik tegenaan liep tijdens het thema, alsook doorheen de week is dat ik te veel verwacht van de kinderen dat ze meteen een correct antwoord zullen geven. Elk kind is immers op school op bij te leren en een juf moet hierop leren inspelen. Ook omdat de kinderen nog volop hun schrijfvaardigheid ontwikkelen op deze leeftijd zal ik toch wat op mijn bordschrift moeten letten. Ik doe echt heel erg mijn best om het schoonschrift te hanteren zoals hun en mijn handschrift achterwegen te laten. Maar vorig jaar heb ik hier nooit de kans toe gehad om dit te oefenen tijdens de stage. Ik heb immers toen maar 4 lessen gegeven. Er waren twee kindjes in de klas die opvallend stiller waren dan de rest van de kinderen. De juf had mij dit op voorhand vertelt dat vooral het meisje X het heel moeilijk had met zich goed te voelen in de klas en daarom heel fel op de achtergrond bleef staan. Ze werkte flink mee in de klas, maar toch hoorde ik haar zelden. Ik heb geprobeerd om zoveel mogelijk haar positieve bevestiging te geven, met haar alleen een praatje te maken, zoveel mogelijk uit haar leefwereld dingen te bevragen en ik merkte dat naar het einde van de stage toe toch begon te werken. Maar een week is gewoonweg te weinig om dat kind volledig los te maken en vertrouwen te geven om zich goed te voelen in de klas. Daarom zou ik hier heel graag op willen inzetten op volgende stages.

https://ibb.co/mG8hg7R 

© 2019 Mijn lerarenavontuur. Afgestemd op uw wensen door Tunke Ocula
Mogelijk gemaakt door Webnode
Maak een gratis website. Deze website werd gemaakt met Webnode. Maak jouw eigen website vandaag nog gratis! Begin